Welkom in het grootste museum

07/07/2017

grootste-museumDeze zomer opende ‘het grootste museum van Nederland’ haar deuren. Dertien prachtige kerkelijke monumenten met een bijzonder geschiedenis, architectuur en kunstwerken doen mee aan de eerste jaargang.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent. Het begon na de publicatie, vorig jaar, van het boek Kerkinterieurs in Nederland, een uitgave van Museum Catharijneconvent in Utrecht. In dit prachtige boek werden honderd beeldbepalende kerkinterieurs in ons land belicht, te mooi om verborgen te blijven achter gesloten kerkdeuren.

Spreiding
Boukje Schaap is vanuit Museum Catharijneconvent projectleider van het Grootste Museum. “Na de publicatie van het boek dachten wij: eigenlijk moet iedereen die prachtige kerkinterieurs kunnen zien. In Frankrijk op vakantie loop je al snel een Romaans kerkje of imposante kathedraal binnen. In Nederland is het niet zo gebruikelijk om zomaar een kerk binnen te lopen en er rond te wandelen, mensen lopen er aan voorbij. En dat terwijl in Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen te zien zijn, gemaakt door de beste kunstenaars en te vinden in magistrale decors. Met het Grootste Museum willen wij een nieuwe doelgroep bereiken, mensen die doorgaans niet in een kerk komen.”
Het project moest met een beperkt aantal kerken van start gaan. De eerste opdracht was dan ook van 100 kerken naar een behapbaar aantal te gaan.”

Lees het volledige artikel in Kerkmagazine 2017-3, dat vanaf 7 september 2017 op deze website kan worden gelezen. Dezelfde dag valt de gedrukte versie bij alle kerken op de mat.

Via de website van Museum Catharijneconvent is een mooi filmpje te bekijken over het Grootste Museum van Nederland.