Lezersactie: Workshop ‘Religieus erfgoed gewild doelwit kunstdieven’

01/12/2017

Kerkmagazine organiseert in samenwerking met het Westfries Museum en Donatus Kerkverzekeringen exclusief voor lezers van Kerkmagazine op vrijdag 12 januari 2018 een bijzondere workshop, gecombineerd met een lunch en een bezoek aan de tentoonstelling.

In 2005 werd het Westfries Museum in Hoorn slachtoffer van een geruchtmakende inbraak. Daarbij werden 24 oude meesters en 70 zilverwerken gestolen. In 2016 werden vijf schilderijen zwaar gehavend teruggevonden in Oekraïne. Het museum greep de terugkeer van de prachtig gerestaureerde schilderijen aan voor een tentoonstelling. Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland geeft antwoord op het wie, wat, hoe en waarom van kunst- en antiekdiefstal.

Religieus erfgoed
De tentoonstelling besteedt – terecht – ook aandacht aan de diefstal van religieus erfgoed. Niet alleen vanwege het grote aantal incidenten, maar vooral vanwege de hoeveelheid religieuze voorwerpen die bij de diefstallen van religieus erfgoed buit zijn gemaakt. En, nog belangrijker: vanwege de hoge symbolische en emotionele waarde die ze vertegenwoordigen..

Programma

10.30 u: inloop met koffie/thee en VOC-koek in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn
11.00 u: start workshop RELIGIEUS ERFGOED GEWILD DOELWIT KUNSTDIEVEN

  • welkom Ad Geerdink (directeur Westfries Museum)
  • rechercheur Menno Fritsma van de politie Noord-Holland over zijn onderzoek naar aard en omvang van diefstal van religieus erfgoed en hoe schade te voorkomen
  • Simon Kadijk (directeur Donatus Kerkverzekeringen) over nut en noodzaak van verzekeren
  • Ger Broshuis (specialist ArtRisk en drs. Brigitte Linskens (secretaris Vereniging Beheer Monumentale Kerken) over risicomanagement en de digitale risicodesk voor kerken

12.15 u: wandeling naar Westfries Museum op de Roode Steen 1
12.30 u: lunch en bezoek aan de Gouden Eeuw Virtual Reality
13.30 u: bezoek tentoonstelling en museum

Kosten: € 12,50 Meer informatie en inschrijven: www.wfm.nl/roofgoed